DEA SVENSSON | INLAND | 30 SEP - 6 NOV 2021

Niclas Berg, Pressmeddelande, September 18, 2021

Varmt välkommen till öppningen av Dea Svenssons första separatutställning på galleriet. I utställningen "Inland" presenterar Svensson en serie finstämda tuschteckningar inspirerade av minnen från barndomens skogar och uppväxten i det lilla samhället Eringsboda alldeles på gränsen till Småland. Här skildras en stilla värld av stenrösen och näckrosor över bottenlösa sjöar, träd med armlika grenar, övergivna trähus och nästan sakrala vedbodar. Vernissage för Dea Svenssons utställning "Inland" hålls tillsammans med konstnären på galleriet torsdagen den 30 september 17.00 – 20.00. Utställningen visas till den 6 november.

 

---

"Jag synade mitt arv, min ödeslott.
Beströdd med sten och skärv var gården som jag fått.
Min far han gav sin rygg och sina ben
åt denna tysta, gråa, grymma sten.
När jag började förstå
Att det aldrig skulle gå."

           (Vildgräs ur Kristina från Duvemåla)

 

Mörka Småland. Armodet. Skogens kompakta mörker och tröstlöst odlande i steniga marker. Slåtterängar, stenröse, näckrosor över bottenlösa sjöar.

 

Men här finns också sagosyner; den besjälade naturen. Träd med armlika grenar och bligande näverögon. Rörelser av väsen mellan stammar och i snår.

 

I tecknandet lämnar jag stigar för att tryggt gå vilse i barndomens skogar och sagor. Jag tecknar med bortglömda illustratörer och arkitekters främsta verktyg före datoriseringen: Isografen, eller rörtuschpennan. Linjen blir jämntjock och saknar därmed helt fjäderpennans karaktär, men kontrollen och renheten är oemotståndlig och förtrollande. Tusch är tillgängligt och redovisande, när alla kan se hur teckningen är gjord får också verket samtidigt en inneboende folkbildande egenskap.

 

Långsamt, försiktigt, noggrant och eftertänksamt. Här får bilden tid att skapas och betraktas, en plats där tiden står stilla och vinden uteblir.

 

(Dea Svensson, inför utställningen Inland 2021)

 

---

 

Dea Svensson (f. 1980) är uppvuxen i Eringsboda och utbildad med masterexamen från Malmö Konsthögskola 2005 - 2010. Han har tidigare visats i såväl separat- som grupputställningar i södra Sverige, senast med utställningen "Skogen som tror den ska dö" på Galleri108 och "I slutet låg en äng" på Galleri Sagoy i Malmö. Hans verk finns representerade i Region Skåne, Ronneby Kommun och Region Kalmar. Utställningen "Inland" blir Svenssons första utställning för Berg Gallery och i Stockholm.

 

 

Förhandsvisning:               Onsdag 29/9 kl. 17.00 – 19:00
Vernissage:                           Torsdag 30/9 kl. 17.00 – 20.00
Utställningen visas:           30/9 – 6/11, 2021
Kontakt:                               Niclas Berg, niclas@berggallery.se, 070-4228146
Pressbilder, CV, text:         Som ovan
Adress:                                   Berg Gallery, Hudiksvallsgatan 8, 113 30 Stockholm