Prices in: 

PRESSMEDDELANDE 2017-09-25

ELLEN EHK ÅKESSON "THROUGH THE TREES" 28/9 - 26/10

Klicka på bilderna för att ladda ner dem i högupplöst format
Ellen Ehk Åkesson "Night tree" 2017
"Black moss", unik skulptur i brons av Ellen Ehk Åkesson utförd 2017.
Ellen Ehk Åkesson "Black moss" 2017
"Black moss", unik skulptur i stengods av Ellen Ehk Åkesson utförd 2017.

Varmt välkommen till vernissagen för Ellen Ehk Åkessons nya utställning ”Through the trees” torsdagen den 28 september klockan 17.00 till 20.00.  ”Through the trees” är Ehk Åkessons andra separatutställning på Berg Gallery och en slags fördjupning av hennes första, ”Forest theme”. Hon fortsätter sitt undersökande av den skogsmystik som hon så fascinerad av. Minnen från barndomen blandas med de skogar hon vandrar i idag, skogar i konsten, i musiken och inombords. Öppningen av utställningen som innehåller nya verk i keramik och brons (ett nytt material för henne), hålls tillsammans med konstnären på Berg Gallery, Birger Jarlsgatan 67 i Stockholm.

”Jag kommer från skogen, den finns inom mig. I mina skulpturer berättar jag om den. Minnen från min barndoms skogsland blir keramiska dagdrömmar som skapar en ny natur. Föremålen avbildar min inre upplevelse av skogen. Jag har insett att materialet och hantverket är helt väsentligt för mitt sätt att arbeta.

Mitt konstnärliga forskande är en dialog med materialet, jag ställer frågor och söker efter svar i de uttryck jag finner i processen. Jag tar sönder, börjar om, förvånas, finner nya vägar. Utan materialet känner jag mig blind och berättelsen ligger inlåst i mörker. Sätten jag behandlar leran på är många, och det mesta som kommer ut ur ugnen är resultat av nya experiment.

Nu har jag överfört mitt formspråk från ett material till ett annat. Jag funnit bronset, och tillsammans med gjutaren Alexander Brandt har jag utforskat tekniker där jag kan översätta de uttryck jag funnit i leran till brons och låta bronset göra nya tillägg i sin materialitet.”

Ellen Ehk Åkesson (1976 i Nybro) har sin ateljé i det tidigare glasbruket Pukeberg i Nybro. Hon tog en Master vid HDK i Göteborg 2002, efter tidigare studier på Capellagården. Ehk Åkesson har visats i ett flertal separatutställningar i Sverige, senast på Berg Gallery. Hon har varit med i många grupputställningar, bland annat på Da End Gallery i Paris, Röhsska Museet, VIDA Museum och Sollidens slottspark i Sverige samt flera gallerier i Japan, i Storbritannien, Nederländerna och Finland. 2016 inköpte Nationalmuseum sitt första verk av Ehk Åkesson och hon finns också representerad i Shanghai Arts and Craft Museums och Statens Konstråds samlingar.

Utställningen pågå till den 26 oktober.

PRESSMEDDELANDE 2017-01-09

HILDA HELLSTRÖM "I DO SPEND TIME IN NATURE"

Klicka på bilderna för att ladda ner högupplösta bilder från Newsdesk

   

Torsdagen den 12 januari klockan 17 – 20 hålls vernissage för Hilda Hellströms separatutställning "I do spend time in nature" på Berg Gallery, Birger Jarlsgatan 67 i Stockholm. Hilda Hellströms verk har visats på museer runt om i världen, bland annat på Göteborgs Konstmuseum, The British Craft Council, MAK Vienna, V&A London, London Design Museum, MUDAC Lausanne, Tramway Glasgow och Shanghai Power Station Art Museum. ”I do spend time in nature” är hennes första separatutställning på ett galleri i Sverige.

Hilda Hellströms verk utgår i denna utställning från definitioner av det naturliga, och av hur naturen framställs som en estetiserad upplevelse separerad från människan och i motsats till kulturen. Vad betyder och hur uppfattas egentligen natur, materialitet och hantverk i en allt mer digitaliserad värld?

I femton väsensskilda skulpturer i kombinationer av jesmonite, antracit, polyester, stengods, tenn och trä har hon angripit temat från olika håll genom en materialitet som hon, mer eller mindre uppenbart, associerar till temat.

Hilda föddes i Göteborg 1984 och bor idag i Köpenhamn. Hon har utbildat sig på La Massana i Barcelona, Københavns Tekniske Skole, Gerlesborgsskolan i Stockholm, Beckmans designhögskola och Royal College of Art i London 2010 - 2012.

Hon tilldelades Sten A Olssons kulturstipendie för 2014 och blev vald till årets Konsthantverkare av tidningen Residence 2015 med motiveringen "Hilda Hellströms konst uppstår i friktionen mellan naturen och det konstgjorda, mellan känslan och forskningen, mellan klippan och 3D-printern. Med jesmonite – gips mixat med akryl – förvandlar Hellströms konsthantverk jordskorpans berättelser till gåtfull kalejdoskopisk skönhet”.

Hon har under det senaste året bland annat visats på Eskilstuna Konstmuseum, Växjö Konsthall, Designmuseet i Helsingfors och the British Craft Council i London. Under nästa år visas hon, förutom på separatutställningen på Berg Gallery, bland annat i Köpenhamn, Miami och New York.

Hilda Hellströms separatutställning “I do spend time in nature” visas på Berg Gallery på Birger Jarlsgatan 67 i Stockholm. Vi inbjuder till vernissage tillsammans med konstnären torsdagen den 12 januari klockan 17 – 20. Utställningen pågår fram till den 4 februari.

För mer information kontakta Niclas Berg, Berg Gallery AB på 070-4228146 eller niclas( at)berggallery.se

Pressbilder finns via länk ovan på Newsdesk eller kan beställas av Niclas Berg.

I ett samtal med Sara Ándy Ludvigsson beskriver Hilda utgångspunkterna för utstälningen och verken som visas, klicka på länk för att hämta text på Newsdesk.

Berg Gallery är ett galleri för samtida materialbaserad konst och ett showroom för skandinavisk efterkrigsdesign med tyngdpunkt på belysning, keramik och mattor. Berg Gallery drivs av Niclas Berg och ligger på Birger Jarlsgatan 67 i Stockholm.

PRESSMEDDELANDE 2016-10-11

CHRISTOPH FINKEL“LEAD/FOLLOW - My conversations with wood”

 
           Lördagen den 22 oktober öppnar utställningen ”LEAD/FOLLOW My conversations with wood” med nya verk av den tyske konstnären och skulptören Christoph Finkel. Christoph Finkel har under senare år visat flera framgångsrika utställningar internationellt, och hade en uppmärksammad soloutställning på Konsthantverkarna 2014. I ”LEAD/FOLLOW” lyfts blicken från Christophs tekniska skicklighet, till det långa och intima samspelet mellan konstnären och ett alltid unikt och egensinnigt material. Ett samspel där det för båda parter gäller att växelvis föra och följa, där träets egenheter i slutänden kan bli perfektion i ”samtalet” med Christoph Finkel.

Det är svårt att inte bländas av hur skickligt Christoph Finkel hanterar trä. Av hur han ständigt förfinar och utvecklar nya tekniker för att skapa sina unika, skulpturala skålar och vaser. Men för Christoph är tekniken ett medel för att förmedla historien och att skapa ett för honom perfekt verk. Hans sökande efter rätt träd nära hemmet i de bayerska Alperna, hans pågående ”samtal” med ett levande material som alltid ger nya utmaningar och möjligheter, hans tidskrävande arbete vid svarvar och med handverktyg som kräver millimeterprecision och slutligen, hans väntan och kontroll av en månadslång torkningsprocess. Vaserna och skålarna är till sist en kombination av Christophs konstnärskap och skicklighet, av trädets historia och dess unika egenskaper.

Christoph Finkel fick sitt internationella genombrott vid Paola Lenti´s utställning under Milano Design Week 2012 och han har sedan dess haft flertalet stora, uppmärksammade utställningar. Han har nominerats till stora priser, bland annat Dannerpreis och han vann även Hessian State Award for German Arts & Crafts på Tendence i Frankfurt 2014.

Christoph Finkel föddes 1971 i den lilla tyska byn Bad Hindelang. Han kom tidigt i kontakt med trä och svarvar, då hans far, farfar och farfarsfar arbetade som finsnickare. Christophs intresse för materialet väcktes, men han tog sin egen väg och studerade på Akademie der Bildenden Künste Nürnberg (Konstakademin i Nürnberg) 1992 – 1998. Hans strävanden ledde honom från en i början figurativ skulptur till en egen tolkning av skålars och vasers former, där funktionen spelar en fullständigt underordnad roll. Efter flera år utomlands, flyttade Christoph tillbaka till sydtyska Bad Hindelang, där han idag bor och arbetar.

Christoph Finkels nya utställning “LEAD/FOLLOW My conversations with wood” visas på Berg Gallery på Birger Jarlsgatan 67 i Stockholm. Vi inbjuder till vernissage tillsammans med konstnären lördagen den 22 oktober klockan 12 – 16. Utställningen pågår fram till den 19 november.

För mer information kontakta Niclas Berg, Berg Gallery AB på 070-4228146 eller niclas( at)berggallery.se Pressbilder finns via länk ovan på Newsdesk eller kan beställas av Niclas Berg.

Berg Gallery är ett galleri för samtida materialbaserad konst och ett showroom för skandinavisk efterkrigsdesign med tyngdpunkt på belysning, keramik och mattor. Berg Gallery drivs av Niclas Berg och ligger på Birger Jarlsgatan 67 i Stockholm.

CONTACT US

Berg Gallery AB
Birger Jarlsgatan 67
113 56 Stockholm
SWEDEN

Phone: +46-704-228146

e-mail: info[at ]berggallery.se