Prices in: 

"THE STARS, THEY ARE"
MORTEN LØBNER ESPERSEN (DK), SAM HALL (GB), BENTE SKJØTTGAARD (DK)

AUG 24 TO SEP 21, 2017

 

BENTE SKJØTTGAARD (DK)

MORTEN LØBNER ESPERSEN (DK)

SAM HALL (GB)


MORTEN LØBNER ESPERSEN (DK)

Morten Løbner Espersens former har sedan länge varit enkla och kraftfulla i motsatts till hans glasyrers komplexitet. Det keramiska materialet och värmen samverkar för att skapa texturer och ytor som endast är möjliga att uppnå genom keramiska processer. Han använder sublima och våldsamt glaserade ytor för att understryka de kraftfulla formerna och arabesken. Överlappande glasyrer, lager på lager, är hans mest kraftfulla verktyg för att uppnå komplexa ytor - rika på nyanser och i de föredragna keramiska färgerna. Han bränner ofta om sina verk, eftersom de sällan visar önskat resultat efter den första glasyrbränningen. Omglaseringen av verken lägger till ännu fler lager, men det finns en gräns som han säger att han ofta passerar. Verket blir fullständigt förstört, glasyren äter bokstavligen upp leran. ”Only the strongest survive.”

Morten Løbner Espersen (1965) bor och arbetar i Köpenhamn. Han utbildade sig på Denmark Design School i Köpenhamn och École Supérieure des Arts Appliqués i Paris. Nyligen köpte Victoria & Albert Museum, London ett verk av Espersen till sina samlingar, och sedan tidigare finns han representerad på museer i bland annat USA, Frankrike, Japan, Nederländerna, Danmark och på Nationalmuseum och Röhsska Museet i Sverige. Han har visats på soloutställningar och grupputställningar runt om i världen och representeras av gallerier i New York, San Francisco, Berlin och Bryssel. Det är nästan tio år sedan Espersen senast visades i Sverige, 2008 på Kaolin i Stockholm och mycket har hänt sedan dess …

 
 

SAM HALL (GB)

Sam Hall har under senare år påbörjat sitt arbete på  ett och samma sätt; han drejar en ”enkel” cylinder i stengodslera som skärs och omformas för att bli en plattsidig oval form. Hall trotsar definitioner genom att medvetet fördunkla verkens funktion och form. Hans stora stengodskärl blir hans målardukar som han förgyller, bestänker, taggar och utsmyckar. Han smälter ihop lager av engober, oxider och glasyrer i flera bränningar för att skapa sina starka, innovativa och samtida konstverk. Halls verk rör sig genom hela historien, från grottmålningar, till abstrakt konst och graffiti men med basen i St Ives anrika keramiska tradition.

Sam Hall (1967) bor och arbetar i St Ives, Cornwall, Storbritannien. Han utbildade sig vid Harrogate College of Art and Design och Loughborough College of Art and Design. Han har visats på många gallerier i Storbritannien, men även i USA, Belgien, Nederländerna, Irland och Danmark.  Utställningen ”The stars, they are” är Sam Halls första i Sverige.


BENTE SKJØTTGAARD (DK)

Bente Skjøttgaard har egentligen alltid använt keramiken skulpturalt och som ett konstnärligt material, och hon har länge utforskat gränstrakterna till naturen. Hon kallar de märkliga keramiska skulpturer som kommer att visas på ”The stars, they are” för ”New spieces” (nya arter). Färgerna är ljusa – rosa, ljusblå, grå och koboltblå i kombination med en obefläckad vit. De matta ytorna möter glansiga; tätheter och transparens utvecklas i ett spel och i tredimensionella mönster, som påminner om bark- eller djurhud. Dessa 'nya arter' ger tankeväckande och oroväckande bilder av framtiden, konflikten mellan natur och kultur, naturen och det konstgjorda samtidigt som Skjøttgaard fortsätter att utforska keramikens oändliga möjligheter.

Bente Skjøttgaard (1961) bor och arbetar i Köpenhamn. Hon utbildade sig på Kolding Design School i Danmark med ett utbytesår på Bezalel Academy of Arts and Design i Jerusalem. Hon är bland annat representerad på Victoria & Albert Museum, London, franska Musée National de Céramique de Sévres och Fond National d’Art Contemporain, Designmuseum Danmark och ytterligare ett tiotal danska museer. Skjøttgaard har visats på separatutställningar i bland annat Frankrike, Belgien, Danmark och Sverige (senast 2008 på Blås & Knåda i Stockholm), dessutom i grupputställningar över hela världen, bland annat på Design Miami/ Basel, Victoria & Albert Museum, London, och Design Miami.

 

CONTACT US

Berg Gallery AB
Birger Jarlsgatan 67
113 56 Stockholm
SWEDEN

Phone: +46-704-228146

e-mail: info[at ]berggallery.se